Skidade förbi dessa hässjöstörar i helgen. Lika omsorgsfullt uppställda arrangemang fanns kring andra träd och lador i området. När någon för länge sedan reste upp dem där var nog tanken att de även skulle användas för kommande års hö. Eller hade man på känn att det nog var sista året med hässjor eftersom nyheten med att torka höet på höloftet med hjälp av stora fläktar börjat sprida sig. Förändringen har förmodligen inte bara skett från ett år till ett annat. Jag tror att det var förr i tiden precis som för oss nu att några var mer utvecklingsbenägna medan andra helst ville göra saker och ting precis som man alltid hade gjort. Som i detta fallet när man ställde upp hässjöstörarna snyggt och prydligt så att de skulle hålla många år till. För vem kunde tro att man så småningom skulle förvara gräset i dessa plastiga vita korvar, eller är det kanske svampar....
måndag 28 februari 2011
onsdag 23 februari 2011
Vad bör man kunna?
Eftersom jag arbetar i skolvärlden möts jag ofta av tankar kring vad som är nödvändiga kunskaper. I vissa rapporter framgår ofta att kunskaperna i vissa ämnen visar sig sämre hos nutida barn jämfört med dåtida gelikar, vilket absolut bör analyseras och tas på största alvar. Samtidigt känner jag alltför ofta hur det dyker upp grubblerier för mig kring vad som är viktig kunskap i dagens samhälle. Detta är inte lätt alla gånger och om jag sedan gnuggar mina små hjärnceller med tankar kring vad som i framtiden kommer att anses vara viktigt att kunna så svindlar tanken eftersom den skolpersonal som försökte lära mig ett och annat knappast kunde föreställa sig hur undervisningen skulle fungera 30 år senare.
Idag på en helt vanlig svensklektion dök frågor upp som jag inte hade kunnat svara på utan en dators hjälp (möjligtvis kunde jag ha gått iväg och ringt några samtal). Den första frågan var hur man stavar "saccosäck"och det intressanta är att datorns stavningsprogram rödmarkerar ordet eftersom det är obekant, men med uppkopplad dator i klassrummet så hjälper google oss att förstå hur det stavas.
Nästa ord som någon ville stava rätt var jalapenos, vilket knappast var ett ord jag funderade på som 11-åring. Nästa sak som hände under lektionen var en livlig diskussion som jag inte riktigt förstått kopplingen till ämnet vi höll på med, men ibland kan ju saker bli lite långsökta...
- Vet du inte vad "foppafinten"är!!??? hördes en förvånad röst, och den hade flera runt om sig som var av samma åsikt. Genast kände jag att jag måste rädda den stackaren som var på väg att gå genom livets skola utan att ha den livsnödvändig kunskapen. Snabbt klickade jag in på You Tube och startade projektorn i taket. Då kunde vi alla se den kända sportklassikern där Peter Forsberg lurar en stackars målvakt med några snabba klubbdragningar. Och jag kunde känna lugnet efter att ha bringat klarhet kring en historiskt viktig händelse som inträffat några år innan dessa barn kom till världen.
onsdag 16 februari 2011
Att hitta sig själv
humor, musiksmak, klädstil, favoritfärger,
inredning, åsikter, litteratur, moral, vänner,
intressen, utbildning, yrke, husdjur, konst, matkultur
måndag 14 februari 2011
All hearts day
Alla hjärtans dag smakar betydligt bättre än den engelska direktöversättningen som var rubriken på denna text. Men man kan ju undra varför det inte fick heta Valentines day eller Valentindagen när det av kommersiella krafter lanserades på 60-talet. I Finland kallar man istället dagen för Vändagen vilket kanske ger firandet en annan vinkel.
onsdag 9 februari 2011
I böckernas värld
Har varit förbi stadsbiblioteket och hämtat en halv klassuppsättning av en rykande färsk ungdomsbok. Hade tyvärr inte tid att slå mig ner för att läsa några inredningstidningar, det får bli en annan gång. Men det slog mig när jag var där att detta verkligen är en fantastisk service-inrättning för den som är intresserad. Utbudet av böcker, tidskrifter, ljudböcker och filmer är mycket stort. Dessutom har jag vid två tillfällen frågat efter böcker som de inte hade, men som de då beställde hem. En av böckerna var dessutom på engelska.
Genom åren har det ändå blivit en hel del böcker i dom egna hyllorna. Beroende på barnens åldrar har böckerna ibland vandrat mellan rummen och nu har den yngsta blivit så gammal att dessa travar nu förflyttas från barnrummet till den gemensamma bokhyllan i källaren. De får inte vara för långt borta ifall någon vill läsa eller höra en gammal favorit. Ja, det kanske även kommer några småkusiner på besök som vill höra en go'nattsaga.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)