torsdag 15 december 2011

En färgrik jul för alla åldrar


Nu närmar den sig med stormsteg igen, eller snarare med regnsteg.... men kylan lär vara på väg och jag tror att vi får vit jul på dessa breddgrader. Fast samtidigt så är den nog mest röd, även om skojaren i vår familj lekt med GOD JUL bokstäverna och lyckats få fram färgen gul istället.

Det lustiga med en helg som julen är att så många firar den, men ändå är upplevelsen och förväntningarna väldigt olika. Främst är det kanske åldern som avgör och då tänker jag inte bara på det enkla förhållandet mellan att vara barn eller vuxen. Nej, julen är inte samma sak för den som är tre år som för den som är sex. Eller skillnaden mellan att vara tolv och femton. I dessa båda fall skiljer bara tre år men det händer så oerhört mycket från småbarnsår till ett sexårigt skolbarn och från tolvårsbarn till att vara mitt i tonåren.

Sedan kan man ju tänka sig att allt stannar av och att upplevelsen av julen är densamma när man når vuxen ålder. Kan hända att det är så för en del, men inte för mig. Fast jag tror inte att det är den egna faktiska åldern som avgör så mycket som den livssituation man befinner sig i. En jul med små barn runtom sig skiljer sig väsentligt från den med halvvuxna ungdomar. Båda har sina underbara stunder och en julafton med barn i olika åldrar måste vara den allra bästa. Men jag inser ju att det kommer jular i framtiden när det inte alltid är på det viset, och då gäller det att hitta ljusglimtarna där också.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar